Acties Lionsclub Opmeer-Medemblik voor nieuwe zeilen van de Lastdrager

Lionsclub Opmeer-Medemblik heeft deze maand in twee tochten langs molens gehouden: een wandel-,  fietstocht rond Opmeer en een auto molenrally langs klassieke molens in Noord-Holland-Noord. Na afloop van de autorally werd in partycentrum Stam een cheque van € 1.850,00 uitgereikt aan molenaar Kees Mens voor nieuwe zeilen op de wieken van de korenmolen De Lastdrager.


De wandel-, fietstocht van 11 km, waar 130 deelnemers aan meededen, begon en eindigde in Hoogwoud bij de ingrijpend gerestaureerde korenmolen De Lastdrager. Deze oude molen uit 1527 maalt nu nog met haar oude zeilen graan. Het meel gaat naar de lokale bakker en het pannenkoekmeel wordt bij de molen verkocht.

Ook de molens De Vier Winden (1891) en De Kaagmolen (1654)werden bekeken. De Molen De Vier Winden is gebouwd voor de bemaling van de polder De Lage Hoek en De Kaagmolen voor bemaling van de Kaagpolder. Hierna voerde de wandeling langs de plek waar ooit De Houtzaagmolen (1727) in Spanbroek heeft gestaan. Lion Ger May liet foto’s van deze fraaie molen zien en vertelde over zijn geschiedenis. De molenaars gaven nadere informatie over hun molen.

Voor de auto molenrally hadden zich 34 teams met in totaal 80 deelnemers ingeschreven.

De start was bij Roele de Vries, de finish bij Partycentrum Stam, beide in Wognum. De rally van bijna 80 kilometer voerde langs 23 oude molens in Noord-Holland-Noord. Bij de kennisquiz over molens, die onderdeel was van de tocht, vielen maximaal 16 punten te behalen. Het aantal behaalde punten en het totaal aantal gereden kilometers was bepalend voor de einduitslag.

Uitslag auto molenrally:

Drie teams zijn bij de kennisquiz gelijk geëindigd met 14,5 punten. Op basis van de gereden km werden

Wijnand Beemster met Barry Laan tot winnaars uitgeroepen. Zij hadden 80 km afgelegd. Dat was het dichtste bij de afstand van 78,69 km, die de uitzetters van de tocht hadden bepaald. Nummer twee, met 84 km, waren Anne-Marie Groot en Drewes Haakmeester en de derde prijs ging met 101 km naar Carmen Illescus van Dijk en Klaas Bos. De prijzen zijn regionale natuurproducten, die bij de winnaars zijn thuis bezorgd.

     
               1e prijs                                                2e prijs                                               3e prijs

Er was nog een extra opdracht waarmee twee bioscoopbonnen waren te winnen. Thuis een bouwpakket van een molen, bestaande uit 5 delen, op de juiste wijze in elkaar zetten en daarvan een foto insturen. Deze prijs is gewonnen door de familie Edwin van der  Gracht.Lions Opmeer-Medemblik organiseert autogezinsrally langs molens


'De Hollandse molen'.
Dit is het thema van de auto gezinsrally die Lionsclub Opmeer-Medemblik op zondag 11 juli 2021 organiseert.
De tocht voert langs diverse eeuwenoude molens in Noord-Holland-Noord. Enkele kunnen bezocht worden.

De opbrengst van de gezinsrally gaat naar de korenmolen De Lastdrager in Hoogwoud voor de nieuwe zeilen.

De deelnemers starten vanaf 10.01 uur op het terrein van Roele de Vries recycling bij het oude station van de Stoomtram Hoorn-Medemblik in Wognum. De rit duurt ongeveer 3,5 á 4 uur, inclusief de tijd voor het bezoeken van enkele molens waar de molenaar uitleg geeft en het beantwoorden van de vragen van de molenaars.
De rit eindigt ook weer in Wognum.


Voor de drie beste “Molenkenners” zijn er leuke prijzen beschikbaar. De route is ca.100 km en is uitgezet met het navigatie-systeem bolletje-pijltje. Een systeem voor de beginnende rallyrijder, dat u voor de start, (indien nodig) zal worden uitgelegd. Deze molenrally biedt u tevens een kans om u alvast voor te bereiden op onze jaarlijkse Westfriesland-autorally, die in het voorjaar van 2022 weer zal worden verreden.

Het belooft een boeiende gezinsrally te worden met onderweg ook voldoende uitdagingen om als gezin of team aan deel te nemen. Onderweg ontbreekt het u aan niets, want Lionsleden reiken u onderweg drankjes en broodjes aan.

Alle geldende coronamaatregelen worden uiteraard door zowel de organisatie als de deelnemers in acht genomen. Dit betekent onder meer dat u 1,5 meter afstand houdt van ieder persoon die niet tot uw eigen huishouden behoort en het dragen van mondkapjes als u ergens naar binnen gaat.

De kosten voor deze autogezinsrally bedragen per equipe van 2 personen € 30,00. Extra medepassagiers betalen een bedrag van € 5,00 per persoon. De opbrengst gaat naar de Lastdrager.

Inschrijving kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en is pas definitief na ontvangst van de betaling op rekeningnummer NL50 RABO 0350 7648 32 t.n.v. Lionsclub Opmeer-Medemblik onder vermelding van “Lionsautomolenrally”.

Na inschrijving en betaling ontvang u nadere informatie.

We zien uw inschrijving graag tegemoet!

LOOP DE MOLENWANDELING EN STEUN MEELMOLEN DE LASTDRAGER


Lionsclub Opmeer-Medemblik heeft een prachtige wandeling langs de molens in de gemeente Opmeer uitgezet.
De wandeling is 11 kilometer lang en begint en eindigt in Hoogwoud bij de uit 1527 daterende korenmolen De Lastdrager die na een ingrijpende restauratie nu weer graan maalt en de grondstof levert aan de lokale bakkerij en ook pannenkoekmeel levert.

Onderweg doet u de molens De Vier Winden en De Kaagmolen aan. De Vier Winden is een poldermolen in Langereis, in het buitengebied van Opmeer. De molen is in 1891 gebouwd voor bemaling van de polder De Lage Hoek, ter vervanging van een molen die een jaar eerder door blikseminslag was afgebrand.
De Kaagmolen is een poldermolen die in 1654 gebouwd is voor bemaling van de Kaagpolder. De Molen staat in het buitengebied van Spanbroek, in De Kaag.
De wandeling gaat bovendien langs de plek waar ooit De Houtzaagmolen uit 1727 draaide, deze molen was een gentleman onder de vele plompe collega's.

Wanneer u de cultuurerfgoederen aandoet, treft u de molenaar die u graag informatie over de molen geeft.
Uw bijdrage voor deze wandeling van € 5,00 en voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50 komt rechtstreek ten goede aan de nieuwe zeilen waarmee De Lastdrager onlangs is uitgerust.

Wandelt u ook mee zaterdag 5 juni? Met uw deelname steunt u automatisch ons cultureel erfgoed.

Bij ’t Kerkhuys in Spanbroek is een koffie-to-go en gelegenheid voor een sanitaire stop. Eenmaal terug ruikt u de vers gebakken pannenkoeken. Uiteraard gebakken met meel  van De Lastdrager.
Een afsluiter om van te smullen en hij kost maar € 1,00.
Dus trek die zaterdagmorgen de sportieve stappers aan en geniet!

De Lastdrager is geopend voor bezichtiging als de coronaregels het toelaten. Alle coronamaatregelen worden natuurlijk door iedereen in acht genomen. Dit betekent onder meer dat u 1,5 meter afstand houdt bij iedere persoon die niet tot uw eigen huishouden behoort.

U kunt zich voor deze wandeling aanmelden via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op 5 juni ’s morgens  kunt u zich bij de start ook nog aanmelden.

Wandelaars kunnen starten tussen 09.00 en 11.00 uur. De route kan ook gefietst worden.

Heel graag tot de 5juni !

© Foto Mediahuis (foto is gemaakt vóórdat de Coronacrisis begon, vandaar dat we knus bij elkaar staan)

De restauratiewerkzaamheden zijn klaar. De Lastdrager draait weer!

Sinds 2 april draait meelmolen de Lastdrager weer. De molenrestaurateur heeft de molen weer opgeleverd aan de Stichting "De Westfriese Molens" en al het materieel en gereedschap is verwijderd.
Vervolgens hebben de molenaars eerst proefgedraaid en zijn de laatste kleine aanpassingen uitgevoerd.
Daarna konden de eerste zakken graan bij wijze van proef worden gemalen.

Lionsclub Opmeer-Medemblik heeft deze eerste zakken gemalen graan voor € 500,00 gekocht.
Dit meel zal verder verwerkt worden tot pannenkoekmix en wordt dan, namens de Lionsclub Opmeer-Medemblik, geschonken aan de voedselbank West-Friesland.

De geplande actie van 18 april van Lionsclub Opmeer-Medemblik, in samenwerking met bakkerij Baas en molenaar Kees Mens, is vanwege het coronavirus uitgesteld tot het najaar.

Deze actie die nu verschoven is naar het najaar, bestaat uit het bekende Mexicaanse buffet van en bij Partycentrum Op Stap in Hoogwoud, gevolgd door een bijzondere veiling waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan de nieuwe zeilen voor De Lastdrager.

UPDATE 16 maart:

I.v.m. het coronavirus is onderstaande actie tot nader order afgelast.
We volgen de ontwikkelingen zoals iedereen op de voet en alles verandert met de dag, maar vooralsnog moeten we de actie voor de Lastdrager afblazen.
We houden u op de hoogte!Restauratie Lastdrager bijna voltooid,
alleen nog nieuwe zeilen!!

De renovatie van meelmolen De Lastdrager in Hoogwoud nadert haar voltooiing. Begin april zou ze weer meel kunnen malen. Maar de zeilen op de wieken moeten nog wel vervangen worden.

De molen kan bij weinig wind met zeil op alle vier wieken toch probleemloos draaien en bij veel wind met zeil op twee wieken ook.

De Lionsclub Opmeer-Medemblik draagt de Lastdrager een warm hart toe en organiseert op zaterdag 18 april bij Partycentrum Op Stap aan de Herenweg 60 in Hoogwoud in samenwerking met bakkerij Baas en molenaar Kees Mens een unieke actie.
Deze bestaat uit het alom bekende Mexicaanse buffet van Partycentrum Op Stap gevolgd door een bijzondere veiling waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan de nieuwe zeilen voor De Lastdrager.
Zo komen ondermeer de volgende kavels onder de hamer:

 • Een molenrondrit in oldtimers met een gids,
 • Boottocht met een captainsdiner,
 • 1 hele dag een timmerman voor al uw klussen,
 • 2 Workshops van bakkerij Baas,
 • Rondleiding met lunch en 3 workshops bij de Lastdrager,
 • Dagdeel tuinonderhoud door leden van de Lionsclub Opmeer-Medemblik,

Mis deze bijzondere avond niet en kom samen met uw partner, vrienden en familie genieten en help mee om De Lastdrager van nieuwe zeilen te voorzien.

Kosten deelname € 70,-- p.p. (incl. drankjes en een stukje cabaret)

Het programma van deze avond:

 • Inloop            18.15 uur      bar open
 • Aanvang        18.45 uur
 • Start buffet    19.00 uur
 • Veiling           21.00 uur
 • Sluiting          23.00 uur    

Kaarten kunt u bestellen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van de Lionsclub Opmeer-Medemblik.

De volledige opbrengst gaat naar de meelmolen de Lastdrager voor het aankopen van nieuwe zeilen op de wieken.