Acties Lionsclub Opmeer-Medemblik voor nieuwe zeilen van de Lastdrager

Lionsclub Opmeer-Medemblik heeft deze maand in twee tochten langs molens gehouden: een wandel-,  fietstocht rond Opmeer en een auto molenrally langs klassieke molens in Noord-Holland-Noord. Na afloop van de autorally werd in partycentrum Stam een cheque van € 1.850,00 uitgereikt aan molenaar Kees Mens voor nieuwe zeilen op de wieken van de korenmolen De Lastdrager.


De wandel-, fietstocht van 11 km, waar 130 deelnemers aan meededen, begon en eindigde in Hoogwoud bij de ingrijpend gerestaureerde korenmolen De Lastdrager. Deze oude molen uit 1527 maalt nu nog met haar oude zeilen graan. Het meel gaat naar de lokale bakker en het pannenkoekmeel wordt bij de molen verkocht.

Ook de molens De Vier Winden (1891) en De Kaagmolen (1654)werden bekeken. De Molen De Vier Winden is gebouwd voor de bemaling van de polder De Lage Hoek en De Kaagmolen voor bemaling van de Kaagpolder. Hierna voerde de wandeling langs de plek waar ooit De Houtzaagmolen (1727) in Spanbroek heeft gestaan. Lion Ger May liet foto’s van deze fraaie molen zien en vertelde over zijn geschiedenis. De molenaars gaven nadere informatie over hun molen.

Voor de auto molenrally hadden zich 34 teams met in totaal 80 deelnemers ingeschreven.

De start was bij Roele de Vries, de finish bij Partycentrum Stam, beide in Wognum. De rally van bijna 80 kilometer voerde langs 23 oude molens in Noord-Holland-Noord. Bij de kennisquiz over molens, die onderdeel was van de tocht, vielen maximaal 16 punten te behalen. Het aantal behaalde punten en het totaal aantal gereden kilometers was bepalend voor de einduitslag.

Uitslag auto molenrally:

Drie teams zijn bij de kennisquiz gelijk geëindigd met 14,5 punten. Op basis van de gereden km werden

Wijnand Beemster met Barry Laan tot winnaars uitgeroepen. Zij hadden 80 km afgelegd. Dat was het dichtste bij de afstand van 78,69 km, die de uitzetters van de tocht hadden bepaald. Nummer twee, met 84 km, waren Anne-Marie Groot en Drewes Haakmeester en de derde prijs ging met 101 km naar Carmen Illescus van Dijk en Klaas Bos. De prijzen zijn regionale natuurproducten, die bij de winnaars zijn thuis bezorgd.

     
               1e prijs                                                2e prijs                                               3e prijs

Er was nog een extra opdracht waarmee twee bioscoopbonnen waren te winnen. Thuis een bouwpakket van een molen, bestaande uit 5 delen, op de juiste wijze in elkaar zetten en daarvan een foto insturen. Deze prijs is gewonnen door de familie Edwin van der  Gracht.