Een fietstocht langs de Lionsbankjes op 05-09-2020

De programmacommissie had zijn best gedaan en een mooi programma voor zaterdag 5 september 2020 uitgestippeld. Zelfs het weer hadden ze weten te regelen in deze qua weer wisselende periode.
De fietsers die de uitdaging durfden aan te gaan, hebben het de hele rit droog gehouden. Soms met wel een flinke tegenwind, maar het hoge gehalte aan elektrische fietsen zorgde ervoor dat velen slechts lachend een tandje stroom bijschakelden.


Het begon allemaal bij bistro 1718. Toen de laatsten dat ook hadden gevonden, konden we om iets over 15.00 uur vertrekken. Als het de bedoeling was om goed zichtbaar in onze blauwe Lions shirts en getooid met de blauwe petten de aandacht van het passerende publiek te trekken, is dat niet gelukt. 
Geheel incognito ging de stoet linksaf richting Aartswoud. Een aandachtspuntje voor een volgende keer.

Na zo’n tien minuten bereikten we  het Rundveemuseum. Na koffie/thee en zelfgemaakte appeltaart werden we rondgeleid door een van de initiatiefnemers van het museum, Meindert Nieuwe
boer.
Hij vertelde over het ontstaan van het museum en gaf uitleg over de verschillende rassen. Als we vroeger misschien dachten dat er in een weiland gewoon koeien stonden, kijken we daar na de uitleg van Meindert toch heel anders tegenaan.
Het onderscheid tussen zwart bont en rood bont was nog wel gelukt, maar het herkennen van een blaarkop of lakenvelder koe leek toch meer iets voor de echte experts.
Het was interessant en dus liepen we al snel uit onze geplande tijd.

Na ook het bankje te hebben bekeken werd de geplande route vervolgd langs de tuin met allerlei voertuigen (van tram en trein tot Mig straaljager) aan de rand van Hoogwoud. 
Als een geroutineerde reisleider leidde Simon (L) de groep via de Langereis naar de Wipbrug in Spanbroek. Fietsend over het voetpad, langs ’t Wijzend  en klunend over hoge bruggetjes bereikten we de ijsbaan (met zelfs twee bankjes) en vandaar de camperplaats van Opmeer.
Er stond nu maar 1 camper, maar deze zomer stonden er soms wel een kleine 15 terwijl er officieel maar plek is voor drie. Voorziet dus zeker in een behoefte. Simon vertelde de geschiedenis van de brug over de sloot naar het Kerkhuys. Voor een zacht prijsje een kort gebruikte brug gekocht en met hulp van een lokale ondernemer gratis vervoerd vanuit de regio Alphen aan de Rijn. Een mooi voorbeeld hoe je creatief heel wat voor elkaar kunt krijgen.

Het laatste deel van de tocht liep via Zandwerven, de Zomerdijk en de Toevlucht terug naar de Spanbroekerweg  en dan linksaf naar het bankje aan de C. N. Appelstraat. Daar kon Sam natuurlijk wat extra’s over vertellen. Mede daardoor bereikte we uiteindelijk wat later dan gepland het vertrekpunt bij bistro 1718.In een aparte ruimte was voor ons een lange tafel geformeerd waar we op corona veilige afstand met elkaar konden zitten.  Na een drankje kon de tocht worden geëvalueerd en konden wetenswaardigheden sinds de laatste Lionsbijeenkomst onder het genot van  een driegangenmenu worden uitgewisseld.
Om ca. acht uur sloot Sam de bijeenkomst af en ging ieder zijn eigen weg.

Jubileumbanken zijn ook elders in trek en wel als herinneringsbanken in Medemblik

Op dinsdag 11 oktober 2016 is het convenant voor de plaatsing van zeven zitbanken oftewel Herinneringsbanken in het wandelgebied in de gemeente Medemblik ondertekend door de wethouder J. Fit van de gemeente Medemblik, Rob Metselaar president van de Lions Club Opmeer en mevr. C. Klos van de Prinsenstichting.

Het initiatief tot het plaatsen van herinneringsbanken in wandelgebieden is in 2015 genomen door de Lions Club Opmeer t.g.v. hun 25 jarig bestaan. De Lions Club heeft samen met zeven sponsors inmiddels acht herinneringsbanken geplaatst in het wandelgebied in de gemeente Opmeer.

De herinneringsbanken zijn gemaakt door de cliënten van de Prinsenstichting die gehuisvest zijn in de zorgboerderij ‘Aart Grootes’ die naast het Rundveemuseum in Aartswoud staat.

Na het succes in Opmeer heeft de Lions Club dit onder de aandacht gebracht van andere gemeenten hetgeen nu geleid heeft tot het plaatsen van deze zeven Herinneringsbanken in het wandelgebied van deze gemeente. In de rugleuning van het Herinneringsbanken prijkt de gelaserde tekst: 1990 Lions Club Opmeer 2015; Geschonken door ...., gevolgd door de naam van een van de sponsors.

De sponsors van deze Herinneringsbanken zijn: Aannemersbedrijf Feld Nibbixwoud; Rolan Robotics Zwaag; Bestsellers.eu Zwaag; Lions Club Hoorn en Amigos Colombianos uit Opmeer. Daarnaast heeft de gemeente Medemblik twee herinneringsbanken besteld.

Na het ondertekenen van het convenant reed het gezelschap naar Zwaagdijk waar langs het Leekerpad, pal naast het reviertje de Cromme Leek, de eerste gesponsorde herinneringsbank in de gemeente Medemblik, gesponsord door Aannemersbedrijf Feld, werd onthuld. 

Door de Prinsenstichting zijn ook nog vijf herinneringsbanken geleverd aan andere opdrachtgevers waarmede het totaal aantal Herinneringsbanken op 20 stuks komt.

In dit geval zijn de meeste herinneringsbanken gesponsord door bedrijven en organisaties. 
De herinneringsbanken kunnen ook geschonken worden ter herinnering aan iemand, bijv. overleden ouders, of zoals in de stad Medemblik ter herinnering aan  een overleden vrijwilligster, mevrouw Corrie Dekker.

Wilt u een ook een Herinneringsbank sponsoren? Dat is mogelijk. De herinneringsbanken kunnen op bestelling worden gemaakt. Indien u daarover meer informatie wilt, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Lionsclub Opmeer schenkt zes 'jubileumbanken'

Vanwege haar zilveren jubileum in 2015 heeft de Lionsclub Opmeer, in samenwerking met de gemeente Opmeer, De Prinsenstichting en het Rundveemuseum, zes mooie, solide houten banken gemaakt. De feestelijke ondertekening van het samenwerkingsconvenant tussen deze vier partijen heeft plaatsgevonden op donderdag 21 mei 2015 in het Rundveemuseum Aat Grootes te Aartswoud.

Wethouder Elly Deutekom heeft het eerste bankje geplaatst bij het ‘Blôte Bienepad’ en een toast uitgebracht op het 'bankenproject' met een glaasje van het smakelijke ‘Blôte Bienebitter’. Het bijzondere van het project is dat de zes houten jublieumbanken gemaakt zijn door cliënten met een verstandelijke beperking, die verbonden zijn aan de Prinsenstichting en werken in het Rundveemuseum.

De overige bankjes zijn gedurende de maanden mei en juni geplaatst langs een wandelroute in de gemeente Opmeer.

Op de rugleuning van het bankje prijkt de gelaserde tekst 1990 Lionsclub Opmeer 2015; Gesponsord door ...., gevolgd door de naam van een de zes sponsoren: Aannemersbedrijf DEKX, De Prinsenstichting, Tillemans Tailors, Laserbedrijf Goedhart, Firma Compier, Lionsclub Opmeer, Schildersbedrijf Frans Maas en winkel Bai Alie. De laatste twee bankjes zijn latere besteld en dat mag zo doorgaan!

Het symbolische laatste bankje werd op 13 juni 2015 geplaatst. Op deze dag werd namelijk het 25-jarige jubileum van de Lions Club Opmeer gevierd. Daarna is het project overgedragen aan de medewerkers van het Rundveemuseum. In de loop van 2016 is het project Herinneringsbanken ook uitgerold in de gemeente Medemblik. Deze banken kunnen niet alleen gesponsord worden door het bedrijfsleven, maar ook als herinnering aan bijvoorbeeld een overleden familielid of een jubileum etc. 

Wilt u een ook Herinneringsbank sponsoren? Dat is mogelijk. De Herinneringsbanken kunnen op bestelling gemaakt worden. De kostprijs incl. plaatsing bedraagt ongeveer € 450. Meer informatie is verkrijgbaar bij het Rundveemuseum in Aartswoud (N-H). http://www.rundveemuseum.nl

Hier staan ze dan:

 

En hier staan nieuwe bestellingen klaar voor aflevering